PostHeaderIcon Vragen Bij Ouders

PostHeaderIcon Wat als je wil blijven helpen?

Zorgverslaving

Zorgen en loslaten

Op de vraag: ‘Wat wil je voor je kind?’, zullen de meeste ouders antwoorden: ‘Een gelukkig leven.’ Het liefst zou je je kind voortdurend gelukkig willen zien en het voor alle mogelijke belemmeringen en tegenslagen behoeden. Maar één van de dingen die je leert tijdens de opvoeding, is dat ouders maar een beperkte rol spelen in het leven van een kind. Als je een kind op de wereld hebt gezet, ben je er als ouder verantwoordelijk voor. Je hebt de plicht om het alles te geven wat nodig is, zodat het zich kan ontwikkelen tot een volwassen persoonlijkheid. Maar naarmate je kind ouder wordt, heeft het minder behoefte aan zorg en uiteindelijk is het zelfstandig genoeg om zijn eigen leven te leiden. Dan is de tijd aangebroken om je kind los te laten.

Lees meer...

 

PostHeaderIcon Moet ik mijn kind controleren?

Urinecontrole

Wanneer is een urinecontrole zinvol?

In sommige situaties kunnen urinecontroles zinvol zijn. Bijvoorbeeld wanneer je vermoedens of aanwijzingen van drugsgebruik hebt en deze vermoedens ondanks herhaaldelijke pogingen niet bespreekbaar zijn met de jongere.

Ook als het wantrouwen van de ouders erg groot is, door alles wat er vroeger met hun drugsgebruikende kind is gebeurd is, kunnen urinecontroles van pas komen. Het kan de gebruiker die daadwerkelijk probeert te stoppen, helpen objectieve testresultaten aan zijn ouders voor te leggen.

Lees meer...

 

PostHeaderIcon Wat doe je als je ontdekt dat je kind verder drugs gebruikt?

Adviezen

Wanneer je als ouder weet dat je kind op een problematische manier met drugs omgaat, heb je de neiging om alle voorafgaande en huidige problemen aan het drugsgebruik toe te schrijven. De remedie voor de kwaal lijkt dan: stoppen met drugsgebruik en alles wordt weer goed.

Helaas is dit een over-vereenvoudiging die bovendien soms moeilijk realiseerbaar is, omdat drugsgebruik veel functies kan vervullen die door de gebruiker als positief worden ervaren. Stoppen met drugsmisbruik is vaak een langdurig proces waar vallen en opstaan deel van uitmaken.

Lees meer...

 

PostHeaderIcon Hoe herken ik drugsgebruik bij mijn kind?

Signalen

Het is niet eenvoudig om de signalen die kunnen wijzen op drugsgebruik van je kind te kennen. Verschillende factoren spelen een rol: het product, de persoon en de omstandigheden. Daarnaast is het zo dat zelfs als je weet wat de aanwijzingen zijn, het nog iets anders is om ze te herkennen bij je eigen kinderen. Bovendien zijn drugsgebruikers vaak creatief in het verdoezelen van eventuele signalen.

Daarom moet onderstaande lijst voorzichtig gelezen worden. De signalen die kunnen wijzen op drugsgebruik, zouden namelijk ook met andere zaken te maken kunnen hebben, zoals een moeilijke periode, verkoudheid, allergie of emotionele problemen.

Lees meer...

 

PostHeaderIcon Hoe kun je de verslaving van je kind aanvaarden?

Adviezen

Als je beslist het leven van je zoon of dochter niet meer in handen te nemen en de verantwoordelijkheid bij het kind te leggen, houdt dat vaak in dat je je eigen dromen moet loslaten. Dat je kind verslaafd is, komt niet overeen met wat jij had verwacht voor de toekomst van je kind. In die zin is er sprake van een verlieservaring. Je verliest het kind dat je zo graag zag. Het toekomstperspectief voor jouw kind is veranderd. De verslaving heeft hem in zijn macht.

Lees meer...

 
Meer artikelen...